1. Vraag: Wat is een grafmonument?
  Antwoord: Een grafmonument is een gedenkteken dat op een graf wordt geplaatst om een dierbare te herdenken.
 2. Vraag: Welke materialen worden gebruikt voor grafmonumenten?
  Antwoord: Materialen zoals natuursteen, glas, metaal en hout worden vaak gebruikt voor grafmonumenten.
 3. Vraag: Hoe kies ik het juiste grafmonument voor mijn dierbare?
  Antwoord: Overweeg de persoonlijke voorkeuren, de stijl en het budget bij het kiezen van een grafmonument.
 4. Vraag: Kan ik een grafmonument naar eigen ontwerp laten maken?
  Antwoord: Ja, bij Grafkunst.nl bieden we maatwerkopties om een grafmonument te creëren dat aan jouw specifieke wensen voldoet.
 5. Vraag: Hoe lang duurt het proces van het maken van een grafmonument?
  Antwoord: Het proces varieert, afhankelijk van het ontwerp en de materialen. Gemiddeld duurt het enkele weken tot enkele maanden.
 6. Vraag: Moet ik toestemming vragen voor het plaatsen van een grafmonument?
  Antwoord: Ja, in de meeste gevallen moet je toestemming vragen aan de begraafplaats of beheerder voordat je een grafmonument plaatst.
 7. Vraag: Zijn er regels of richtlijnen voor grafmonumenten?
  Antwoord: Ja, begraafplaatsen hebben vaak regels en richtlijnen met betrekking tot het formaat, materiaal en ontwerp van grafmonumenten. Deze verschillen per gemeente of begraafplaats.
 8. Vraag: Kan ik een grafmonument laten aanpassen of renoveren?
  Antwoord: Ja, in veel gevallen kun je een bestaand grafmonument laten aanpassen of renoveren om het te vernieuwen of te personaliseren.
 9. Vraag: Kan ik een grafmonument verzekeren?
  Antwoord: Ja, je kunt een grafmonument verzekeren als onderdeel van een uitvaartverzekering of aparte monumentverzekering. Grafkunst.nl zelf biedt dergelijk verzekeringen echter niet aan.
 10. Vraag: Welke symbolen of gravures kunnen worden toegevoegd aan een grafmonument?
  Antwoord: Symbolen, zoals religieuze of persoonlijke symbolen, en gravures, zoals namen, data of citaten, kunnen worden toegevoegd aan een grafmonument.
 11. Vraag: Kan ik een grafmonument laten voorzien van foto’s of afbeeldingen?
  Antwoord: Ja, het is mogelijk om foto’s of afbeeldingen te laten verwerken in een grafmonument, bijvoorbeeld door middel van foto-etsen of keramische tegels.
 12. Vraag: Moet ik onderhoud plegen aan een grafmonument?
  Antwoord: Ja, het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan een grafmonument om het in goede staat te houden. De frequentie van het schoonmaken is afhankelijk van de materiaalsoort en afwerking.
 13. Vraag: Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van een grafmonument?
  Antwoord: In de meeste gevallen is de familie verantwoordelijk voor het onderhoud van het grafmonument. Dit kan worden gedaan door zelf regelmatig schoon te maken en te inspecteren, of door het inhuren van een professioneel bedrijf zoals Grafkunst.nl.
 1. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een crematiegraf?
  Antwoord: Ja, het is mogelijk om een grafmonument te plaatsen op een crematiegraf. Er zijn speciale monumenten ontworpen voor crematiegraven.
 2. Vraag: Hoeveel kost een grafmonument gemiddeld?
  Antwoord: De kosten van een grafmonument kunnen sterk variëren, afhankelijk van het ontwerp, de materialen en de grootte. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 3000 en 5000 euro voor een compleet grafmonument met staand én liggend deel.
 3. Vraag: Kan ik een grafmonument in termijnen betalen?
  Antwoord: Bij Grafkunst.nl bieden wij deze mogelijkheid helaas niet.
 4. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een algemeen graf?
  Antwoord: In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een individueel grafmonument te plaatsen op een algemeen graf, omdat deze graven doorgaans worden beheerd door de begraafplaats. In de meeste gevallen mag er een rechthoekige granieten tegel met inscriptie geplaatst worden. Deze levert Grafkunst.nl natuurlijk ook.
 5. Vraag: Kan ik een grafmonument laten verplaatsen naar een andere begraafplaats?
  Antwoord: Ja, het is mogelijk om een grafmonument te laten verplaatsen naar een andere begraafplaats. Neem contact op met de begraafplaats en een professionele grafkunstenaar (zoals ons) voor assistentie.
 6. Vraag: Kan ik een grafmonument online bestellen?
  Antwoord: Direct online bestellen is niet mogelijk bij Grafkunst.nl. Mocht u niet in staat zijn langs te komen in onze showroom dan kan het grafmonument wel per mail besteld worden.
 7. Vraag: Is het mogelijk om een grafmonument te laten personaliseren met specifieke details?
  Antwoord: Ja, grafmonumenten kunnen worden gepersonaliseerd met specifieke details zoals hobby’s, interesses, favoriete quotes, etc. Bespreek jouw wensen met de ontwerper.
 1. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een natuurbegraafplaats?
  Antwoord: Ja, op natuurbegraafplaatsen kunnen grafmonumenten worden geplaatst, mits deze voldoen aan de specifieke regels en richtlijnen van de begraafplaats.
 2. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een katholieke begraafplaats?
  Antwoord: Ja, op katholieke begraafplaatsen is het mogelijk om grafmonumenten te plaatsen volgens de richtlijnen en goedkeuring van de begraafplaatsautoriteiten.
 3. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een crematoriumterrein?
  Antwoord: Ja, sommige crematoriumterreinen bieden de mogelijkheid om een grafmonument te plaatsen als gedenkplaats voor overledenen die zijn gecremeerd.
 4. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een natuurlijke begraafplaats?
  Antwoord: Ja, op natuurlijke begraafplaatsen kunnen grafmonumenten worden geplaatst die passen binnen de natuurlijke omgeving en duurzame principes van de begraafplaats.
 1. Vraag: Kan ik een grafmonument laten graveren met speciale symbolen of teksten?
  Antwoord: Ja, grafmonumenten kunnen worden gegraveerd met symbolen, teksten, namen en data naar keuze. Dit voegt een persoonlijk tintje toe aan het monument.
 2. Vraag: Kan ik een grafmonument laten ontwerpen in een specifieke stijl, zoals modern of klassiek?
  Antwoord: Ja, de grafkunstenaars van Grafkunst.nl kunnen grafmonumenten ontwerpen in verschillende stijlen, variërend van modern en minimalistisch tot klassiek en traditioneel.
 3. Vraag: Kan ik een grafmonument laten maken voor meerdere personen?
  Antwoord: Ja, het is mogelijk om een grafmonument te laten maken voor meerdere personen, zoals een familiegraf. Bespreek de mogelijkheden met een ontwerper van Grafkunst.nl.
 4. Vraag: Hoe kan ik een grafmonument onderhouden en schoonmaken?
  Antwoord: Grafmonumenten kunnen worden schoongemaakt met bij voorkeur enkel water en een zachte borstel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen beschadigen.
 5. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een urnengraf?
  Antwoord: Ja, er zijn speciale grafmonumenten ontworpen voor urnengraven. Deze kunnen worden aangepast aan de afmetingen en vereisten van het urnengraf.
 6. Vraag: Kan ik een grafmonument zelf plaatsen of is professionele hulp nodig?
  Antwoord: Het plaatsen van een grafmonument vereist doorgaans professionele hulp om ervoor te zorgen dat het veilig en correct gebeurt. Raadpleeg Grafkunst.nl voor advies.
 7. Vraag: Kan ik een grafmonument laten verwijderen als ik dat wil?
  Antwoord: Ja, in sommige gevallen kan een grafmonument worden verwijderd. Informeer bij de begraafplaats naar de procedure en eventuele vergunningen die nodig zijn. Enkel de geregistreerde rechthebbende mag beslissen om een grafmonument te (laten) verwijderen.
 8. Vraag: Kan ik een grafmonument laten voorzien van verlichting?
  Antwoord: Ja, het is mogelijk om een grafmonument te voorzien van verlichting, zoals een kaarsje in een lantaarn of door middel van LED-lampen, voor een bijzonder effect, vooral in de avonduren.
 9. Vraag: Wat is de gemiddelde levensduur van een grafmonument?
  Antwoord: De levensduur van een grafmonument varieert, afhankelijk van het gebruikte materiaal, de blootstelling aan weersomstandigheden en het onderhoud. Gemiddeld gaat een grafmonument tientallen jaren mee.
 10. Vraag: Kan ik een grafmonument laten restaureren als het beschadigd raakt?
  Antwoord: Ja, beschadigde grafmonumenten kunnen worden gerestaureerd door professionele restaurateurs van Grafkunst.nl. Neem contact op met een specialist voor advies en begeleiding.
 11. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een urnenmuur of columbarium?
  Antwoord: Ja, speciale grafmonumenten kunnen worden geplaatst op urnenmuren of columbaria om een gedenkplaats te creëren voor overledenen die zijn gecremeerd.
 12. Vraag: Kan ik een grafmonument laten verfraaien met bloemen of planten?
  Antwoord: Ja, bloemen of kleine planten kunnen worden geplaatst bij het grafmonument om het te verfraaien en een levendig element toe te voegen aan de gedenkplaats. Raadpleeg vooraf de reglement van de desbetreffende begraafplaats.
 13. Vraag: Kan ik een grafmonument op maat laten ontwerpen?
  Antwoord: Ja, grafkunstenaars van Grafkunst.nl kunnen op maat gemaakte grafmonumenten ontwerpen die volledig aan jouw wensen voldoen. Bespreek jouw ideeën en specificaties met de ontwerper.
 14. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een kerkhof?
  Antwoord: Ja, grafmonumenten kunnen worden geplaatst op kerkhoven, maar het is belangrijk om rekening te houden met eventuele specifieke regels en richtlijnen die gelden op het betreffende kerkhof. Meestal kunt u met uw vragen terecht bij het secretariaat van de kerk.
 15. Vraag: Kan ik een grafmonument tijdelijk plaatsen en later vervangen?
  Antwoord: In sommige gevallen kan een tijdelijk grafmonument worden geplaatst totdat een definitief monument gereed is. Informeer bij de professional naar de mogelijkheden.
 16. Vraag: Kan ik een grafmonument op afstand bestellen als ik niet in de buurt woon?
  Antwoord: Ja, wij bieden de mogelijkheid om een grafmonument op afstand te bestellen en te laten plaatsen. Informeer naar de beschikbare opties en plaatsingsmogelijkheden.
 17. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een kindergraf?
  Antwoord: Ja, er zijn speciale grafmonumenten beschikbaar voor kindergraven die op een respectvolle en gepaste manier kunnen worden geplaatst.
 18. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een particulier graf?
  Antwoord: Ja, particuliere graven bieden de mogelijkheid om een individueel grafmonument te plaatsen. Bespreek de opties met uw ontwerper van Grafkunst.nl
 19. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een nis in een urnenmuur?
  Antwoord: Ja, er zijn speciale grafmonumenten die kunnen worden geplaatst op nissen in een urnenmuur, waardoor een persoonlijke en gedenkwaardige ruimte wordt gecreëerd.
 20. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een algemeen urnengraf?
  Antwoord: In veel gevallen is het niet mogelijk om een individueel grafmonument te plaatsen op een algemeen urnengraf, omdat deze graven doorgaans worden beheerd door de begraafplaats. Een standaard grafmarkering kunnen wij wel voor u van tekst voorzien.
 21. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een strooiveld?
  Antwoord: Op strooivelden zijn doorgaans geen individuele grafmonumenten toegestaan. Informeer bij de begraafplaats naar de mogelijkheden voor gedenktekens op strooivelden.
 22. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een gedenkplek thuis?
  Antwoord: Ja, het is mogelijk om een persoonlijke gedenkplek thuis te creëren met een grafmonumentje of herdenkingsobject.
 23. Vraag: Kan ik een grafmonument in een bepaalde kleur laten maken?
  Antwoord: Ja, grafmonumenten kunnen worden gemaakt in verschillende kleuren natuursteen, zoals zwart, wit, grijs, rood en groen. Een grafmonument van staal kan in elke denkbare RAL kleur gepoedercoat worden. Bespreek jouw voorkeur met de grafkunstenaar.
 24. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een islamitische begraafplaats?
  Antwoord: Jazeker, Islamitische begraafplaatsen hebben vaak specifieke richtlijnen voor grafmonumenten. Informeer bij de begraafplaats naar de mogelijkheden en vereisten.
 25. Vraag: Kan ik een grafmonument laten plaatsen op een oorlogsgraf?
  Antwoord: Op oorlogsgraven gelden vaak speciale regels en richtlijnen met betrekking tot grafmonumenten. Neem contact op met de betreffende instantie voor informatie en goedkeuring. Wij maken graag een ontwerp voor u!
 26. Vraag: Kan ik een grafmonument zelf ontwerpen en laten maken?
  Antwoord: Ja, als je artistiek bent aangelegd en de nodige vaardigheden en kennis hebt, kun je ervoor kiezen om zelf een grafmonument te ontwerpen en te laten maken.